A béta-karotin felszívódása

italok és béta karotin A karotinoidok közül közel 60-ra úgy tekintünk, mint probiotikumra, hiszen ezekből a szervezet képes A-vitamint előállítani. A béta-karotin is egy ilyen anyag, nagy hátránya azonban, hogy csak nehezen és igen rossz hatásfokkal képes az emberi szervezet a feldolgozására. Legjobb esetben is mindössze 40%-a képes hasznosulni, de ha a szervezetből hiányoznak a fontos epesók és enzimek, akkor még ennél is kevesebb az a mennyiség, ami képes hasznosulni.

 

Az A-vitamin felvételét számos tényező akadályozhatja: például a túlzott alkoholfogyasztás, a kemény fizikai munka, a sport, a stressz és a különböző gyomor- és bélzavarok gátolhatják e vitamin felszívódását. 

És a bélflóránknak is 100%-on kell teljesítenie ahhoz, hogy a vitaminok, az ásványi anyagok és a nyomelemek felszívódhassanak és, hogy kivédhessük a kórokozókat. Egészséges bélflórára van tehát szükség ahhoz is, hogy a béta-karotin megfelelően hasznosulhasson a szervezetben. (Egyébként a bélflóra egy igen varázslatos része, a szervezetünknek, hiszen ha egészséges, akkor akár egy olyan vírust vagy baktériumot is képes legyőzni, amit addig az immunrendszerünk nem is ismert. A mai világunkban, ahol a vírusok és baktériumok olyan gyorsan alakulnak át, hogy mire megtaláljuk az ellenszert, már dobhatjuk is ki. Nos ilyen betolakodókat is képesek lennének a bélbaktériumaink semlegesíteni, ha nem tennénk őket tönkre és nem pusztítanánk el mindenféle mesterséges, feldolgozott élelmiszerekkel, vegyszerekkel, mérgekkel. Sajnos bélbaktériumainkat nagyon könnyen elpusztítjuk a helytelen életmód és a káros környezeti hatások következtében. Így aztán ne is csodálkozzunk, ha a táplálékunk nagy része átfolyik rajtunk, ezt szó szerint értem, mert a hiányzó bélbaktériumok és enzimek munkáját senki sem fogja elvégezni helyettük.) 

Tehát általánosan elmondható, hogy ha a bélflóránk nem működik rendesen, megfelelően, akkor nagyon nehéz egészségesen élni, mert így nemcsak a béta-karotin nem képes hasznosulni, hanem a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat sem képes feldolgozni a szervezetünk.